HUISHOUDELIJK REGLEMENT
(01) Wielerclub De Brugspurters voor recreatieve dames en heren wielertoeristen werd opgericht in 2008. De Brugspurters zijn een groep vrienden die samen zijn beginnen fietsen. Het doel is te fietsen in een niet competitieve sfeer met een minimum aan regels maar met een persoonlijk engagement van elk van de leden om deze afspraken na te komen.
Even belangrijk als het fietsen zelf is de "après-fiets", waarbij we na de rit samen een goede pint drinken ter bevordering van de vriendschap.
Bankinformatie : IBAN : BE42 0882 5975 2554
(02) De jaarlijkse Ledenvergadering in Maart is het belangrijkste en hoogste gezagsorgaan van de club. Tot haar bevoegdheid behoren de evaluatie van het bestuur en verkiezing van een nieuw bestuur indien noodzakelijk/gewenst, het algemeen overzicht wordt gegeven van de financiële situatie, bespreking van de te respecteren afspraken tijdens de ritten, de planning van de wegkapiteins en worden alle aanwezigen geïnformeerd over het op stapel staande wielerseizoen en de geplande clubactiviteiten.
Afwezige leden dienen zich neer te leggen bij alle beslissingen die op deze vergadering genomen worden.
De boekhouding kan op eenvoudige aanvraag door elk lid geraadpleegd worden door navraag bij de aangeduide penningmeester.
(03) Andere mogelijke agendapunten op deze statutaire ledenvergadering zijn suggesties of nieuw genomen initiatieven voor het komende kalenderjaar en de gewaardeerde input van onze leden via de vragenronde.
(04) De lidgelden worden geïnd na het afsluiten van het wielerseizoen door overschrijving van het verschuldigde bedrag op de bankrekening van De Brugspurters (zie paragraaf 1). De leden zullen hiervoor een herinnering krijgen via whatsapp/mail.
Het lidgeld bedraagt 50 euro per jaar. In dit bedrag is de aansluiting en de sportverzekering bij de VWB ter waarde van 35 euro inbegrepen.
Indien men lid is via een individueel lidmaatschap, via een andere club of bij een andere erkende sportverzekering, bedraagt het lidgeld 18 euro per jaar.
Inwonenden kinderen van leden kunnen automatisch lid worden en dienen geen lidgeld te betalen zolang ze inwonend zijn en geen eigen inkomsten hebben. Zodra men zelf inkomsten heeft, wordt er wel verwacht om zelf ook lidgeld te betalen.
De verzekering van de VWB betreft een gezinsaansluiting. Het volledige gezin kan dus genieten van de sportverzekering, die naast fietsen en biken ook aanvullende conditie bevorderende sporten zoals joggen, fitness, zwemmen, wandelen, atletiek en turnen dekt.
Bij een ongeval dient zo spoedig mogelijk iemand van het bestuur te worden verwittigd. Het ongevalsaangifteformulier is te downloaden van de VWB-website (onder hoofdstuk Verzekering) en dient volledig ingevuld (ook met medisch getuigschrift ondertekend door de dokter) binnen de 48 uur, mede-ondertekend door het bestuur, opgestuurd naar de Verzekering. Vergeet niet je rijksregisternummer of VWB-lidnummer, rekeningnummer en e-mail adres te vermelden.
Verschillende ziekenfondsen betalen minstens een gedeelte van het lidmaatschap bij de VWB terug. Het ondertekende attest voor de mutualiteit kan gedownload worden via de VWB-website mits opgave van je login en paswoord.
(05) Het zomerseizoen start steeds de eerste dinsdag na het veranderen naar het zomeruur om 18.30uur aan de werkhal van de gemeente in Achter Olen.
De laatste rit van het zomerseizoen wordt gereden op de laatste dinsdag van September.
Tijdens het zomerseizoen wordt er in 4 groepen gereden:
-
A ploeg
-
B ploeg
-
G ploeg
-
MTB ploeg .
Leden kiezen zelf in welke groep ze meerijden. Ze houden hierbij echter steeds rekening met de andere leden en de “geplogenheden” binnen de gekozen groep. Indien er herhaaldelijk inbreuken worden vastgesteld tegen de geldende afspraken binnen de gekozen groep zal men hierop aangesproken worden.
(06) De winterritten starten de eerste dinsdag van oktober. De laatste winterrit wordt gereden de laatste dinsdag voor het veranderen naar het zomeruur. Ook hier wordt telkens gestart om 18.30uur aan de werkhal van de gemeente in Achter Olen.
De eerste 44 km rijden we gecontroleerd in 1 groep (richtsnelheid +\- 30 km/h op kop afhankelijk van windrichting).
Aan de splitsing na de “Ark van Noë” wordt er opgesplitst in drie groepen:
-
optie 1: korte toer, zelfde snelheid (totaal 55km)
-
optie 2: lange toer, zelfde snelheid (totaal 68km)
-
optie 3: lange toer, snelheid naar boven. Groep 3 bepaald zelf de snelheid. Samen blijven kan, afhaken en ingehaald worden door groep uit optie 2 is ook een mogelijkheid.
We rijden tijdens deze wintermaanden een vastgelegd, autoluw en volledig verhard parcours. Tijdens deze ritten wordt gereden met de MTB of gravelbike (voorkeur omwille van veiligheid). Er kan uiteraard ook met de koersfiets worden meegereden indien dit op een veilige manier kan.
Als alternatief voor de wegrit kan er ook gekozen worden voor een “bosrit” georganiseerd door één van de leden. Deze ritten zullen ook meetellen voor het “streepjesklassement” (zie artikel 7) indien deze starten om 18.30 uur en openstaan voor alle leden. Uitnodigingen voor deze ritten dienen verstuurd te worden via de WhatsApp groep.
Het dragen van een fluovest en je fiets voorzien van aangepaste verlichting is verplicht tijdens deze ritten. Herhaaldelijke inbreuken zullen een negatief effect hebben op je ranking in het winterklassement (schrapping van 1 streepje na 3 vastgestelde overtredingen).
(07) Op dinsdag, zowel tijdens de zomerritten als de winterritten, is er een aanwezigheidsklassement. De aanwezigheden worden door de leden zelf bijgehouden via de “Brugspurtersapp”. Men moet minstens de eerste 20km meefietsen voor een “streepke”.
Aanwezigheden bepalen wie de Zomer- en Winterkampioen wordt. Bij een gelijke stand wordt door het bestuur bepaald op basis van welke criteria er een winnaar zal worden bepaald (bv. uitslag tijdrit bij de Zomerkampioen,...). Dit criteria zal tijdig bepaald en meegedeeld worden aan alle leden.
Leden die zich tijdens de dinsdagritten verdienstelijk stellen voor andere activiteiten in functie van de club (bv. externe vergadering of activiteit) of de rit (bv. volgwagen, bevoorrading,...) mogen met goedkeuring van het bestuur ook een “streepke” plaatsen voor die rit.
(08) Elk lid gaat akkoord met de aankoop van een basispakket van de clubkledij en draagt deze kledij ook tijdens de dinsdagritten. Er wordt getracht om tegen het begin van elk zomerseizoen een nieuwe aankoopronde te organiseren zodat nieuwe leden een basispakket kunnen aankopen of bestaande leden kunnen bijbestellen.
Indien er een nieuwe tenue ontworpen wordt, zullen alle leden opnieuw een basispakket dienen te bestellen.
Het basispakket omvat : één koerstrui met KM, één trui met LM, één korte koersbroek en één lange broek.
De kostprijs van dit basispakket bedraagt 100 € voor de leden. Het resterende bedrag zal gedragen worden de clubkas en de clubsponsors.
(07) Indien gewenst kan bij elke aankoopronde aanvullende teamkledij of extra's zoals een wintervest, windvest,... bijbesteld worden aan de geldende stukprijzen.
(10) Wie nieuw lid wil worden moet ter kennismaking drie proefritten met de club meefietsen. Tijdens deze proefperiode is hij/zij niet verzekerd.
Na de derde proefrit zal gevraagd worden om het online aanvraagformulier in te vullen . Bij een positieve evaluatie van de aanvraag door het bestuur zal het nieuwe lid worden toegevoegd aan de WhatsApp groep en gevraagd worden om het lidgeld te storten.
Bij een negatieve evaluatie zal dit ook gemeld worden.
(17) De Brugspurters nemen regelmatig deel aan activiteiten om de clubkas te “spijzen” zoals bv. opstel/afbraak gladiolen, tappen spiegeltent,... .Er wordt van alle clubleden verwacht om zich regelmatig mee actief in te zetten tijdens deze activiteiten.
Indien het bestuur tot de vaststelling komt dat een bepaald lid niet of te weinig deelneemt aan deze activiteiten, zal men hierop aangesproken worden.
Het bestuur kan echter leden “delibereren” die omwille van medische of praktische redenen niet kunnen deelnemen en dit (in vertrouwen) melden aan het bestuur.
Taken die geen geld opbrengen maar wel het belang van de club dienen, worden zeker ook meegenomen als positief punt!
(20) Alle ritten worden steeds gezamenlijk afgewerkt. De snelheid van de groep zal steeds worden aangepast in functie van de aanwezige clubleden. Bij pech stopt en wacht de ganse groep om vervolgens samen de rit verder af te werken.
(24) De aanwijzingen van de ritverantwoordelijken, die door het bestuur aangesteld zijn, dienen door alle clubleden te worden opgevolgd. Overtredingen hiertegen kunnen worden gesanctioneerd met een waarschuwing of ,bij herhaaldelijke overtredingen, schrapping van het “streepkesklassement” voor 1 of meerdere ritten.
(27) Uit hoofde van het lidmaatschap bij onze club engageert elk lid zich om in groep zowel als individueel het volste respect en waardering te tonen voor onze sponsors door op alle clubevenementen en clubritten steeds de verkregen wieleroutfit te dragen. Als hoofdbescherming is een valhelm verplicht!
(27) Als lid van onze club gedraag ondersteun je de actie “Fiets wijs”. Kapotte binnenbanden, verpakkingen van energierepen en andere afval gooi je niet op de grond maar in de vuilnisbak of hou je bij tot thuis. Onderweg maak je je niet druk maar fiets je met respect voor andere weggebruikers. En je vergeet uiteraard je eigen veiligheid en die van de andere leden niet onderweg!
(30) Wie in clubverband wenst te rijden met een E-Bike, een fiets met elektrische ondersteuning, moet hiervoor de toelating aanvragen bij het bestuur, met voorlegging van de technische specificaties van de fiets. Het clublid moet tevens uitdrukkelijk akkoord gaan om in gelijk welke groep het tempo niet op te drijven. Bij herhaald overtreden van deze regel zal de toelating door het bestuur worden ingetrokken.